För lite matprat i bloggen


För lite recept, för lite bilder. Inte det att jag aldrig lagar mat, bara det att den maten man lagar till sig själv blir ju aldrig lika rolig som den man bjuder på. Ikväll råkade jag ju, till exempel, helt plötsligt bli akut hungrig och kände att jag MAX har en kvart på mig att fixa nåt. Det blev tagliatelle med ICA's färdiga gröna pesto, salami och spenat. Fruktansvärt ospännande. Inte värt att blogga om med bilder och beskrivningar.

Så här kommer istället den hummersoppa som avnjöts till förrätt på nyårsaftonen. Blev väldigt uppskattad, till och med av hon i sällskapet som enligt egen utsago "inte är så förtjust i skaldjur". Knäppa människa...

HUMMERSOPPA
6-8 portioner

3 st humrar (à 300g, tinas i kyl/sval 1 dag före tillagning)
1 liten morot
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
100 g rotselleri
100 g fänkål
3 dl vitt vin
1 l vatten
2 msk tomatpuré
1 pkt saffran
3,5 msk konc hummerfond
2 msk conjac
lagerblad
cayennepeppar
5 dl vispgrädde
maizena

Dela och plocka ur köttet ur humrarna. Detta kan vara lite trixigt, googla gärna på bra tips på hur man gör detta. I den här bloggen slösas ingen tid på sånt. Glöm bara inte bort köttet i klorna! Grovhacka skalen och lägg köttet åt sidan. Skala och hacka grönsakerna grovt. Hetta upp en kastrull och bryn alltihop i en klick smör.
Tillsätt tomatpuré och saffran. Fräs ytterligare någon minut. Häll i conjac och vin. Låt koka tills hälften av vätskan kokat bort. Tillsätt konc hummerfond, lagerblad, cayenne och vatten, låt småkoka i ca 45 minuter. Sila av.
Detta kan göras dagen innan.


Detta är en bild på buljongen som den ser ut strax innan den silas av.
Sen blev det av någon anledning inga fler bilder.
Men ni får väl använda fantasin.
Eller laga till och se själv hur fan det blir att se ut.

Serveringsdagen kokar man ihop buljongen med grädde under ca 5 minuter och reder av med maizenan. Smaka av med salt och vitpeppar.
Hummerköttet skärs i grova bitar, behåll gärna klorna hela. Placera köttet i värmda djupa tallrikar och häll soppan över. Om man vill kan man garnera med en dillkvist.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0